Exporteren naar Turkije (landcode: TR)

Turkije telt nu zo’n 80 miljoen inwoners. Op dit moment groeit het BBP per hoofd, maar is er ook grote inflatie. Het land is erg afhankelijk van de wisselkoers, maar veel middelgrote en grote ondernemingen financieren hun investeringen met leningen in vreemde valuta.

Handelsverdrag

De Europese Unie en Turkije vormen een douane-unie. Exporteren naar Turkije is zeer interessant omdat hierdoor bijna alle producten geïmporteerd kunnen worden zonder betaling van invoerrechten. Voor landbouwproducten is de oorsprong van belang, deze wordt aangetoond met een EUR1. Voor de overige producten is de herkomst van belang, deze wordt aangetoond met een ATR-certificaat.

Chemie en kunststoffen

De chemiesector is een van de meest succesvolle voor Europese bedrijven. In Turkije is deze sector namelijk erg afhankelijk van import. De kansen op deze markt liggen vooral op het gebied van grondstoffen en halffabricaten voor de productie van verf, vernis, plastic, garen en dergelijke artikelen.

Vragen over exporteren naar Turkije, over het gebruik van de certificaten of over andere zaken? Neem contact met ons op of meldt u aan voor de gratis demo om gelijk te starten.